Redningsflåde

Ingen kommentarer Share:

En redningsflåde, bør forefindes på alle på alle fartøjer, der færdes til søs – den kan nemlig redde dit liv, i rigtig mange situationer, hvor båden ikke længere er sikker at være i. En redningsflåde, indeholder alt hvad du skal bruge, for at sikre din overlevelse til søs, hvis uheldet er ude. Med det i mente, koster en redningsflåde ikke ret mange penge.

En redningsflåde, kan købes til alt fra 4 personer og helt op til 20 personer. Du bør altid købe en redningsflåde, som passer til det antal i typisk er ombord. Er der plads til nogen få ekstra personer i redningsflåden, er det kun en fordel.

Hvad indeholder en redningsflåde?

Det er lidt forskelligt, hvad en redningsflåde indeholder. Typisk indeholder en redningsflåde, forsyninger og hjælpemidler, så du kan overleve en rum tid på havet. Hvor længe, afhænger dog af flere faktorer. Som udgangspunkt, er en redningsflåde konstrueret til at kunne holde minimum 30 dage på havet. Hvor længe de ombordværende kan overleve, afhænger af vandforsyningen, om der kan fanges fisk. o.lign. Men man vil altid kunne klare sig noget tid – typisk rigeligt indtil hjælpen ankommer.

Redningsflåden, indeholder udstyr, som hjælper med at overleve, f.eks.: søsygetabletter, øse, svampe, madrationer, fiskegrej og drikkevand. Derudover, er redningsflåden typisk med en række udstyr til signalering, f.eks. faldskærms raketter, nødblus, lygte og fløjte. Sidst men ikke mindst, vil der typisk også være lappegrej ombord på redningsflåden.

Har du mulighed for det, er det altid en rigtig god idé, at tage din håndholdte VHF-radio med over i redningsflåden.

Typisk er en redningsflåde, udstyret med en nødpakke, som kan hjælpe med overlevelse i flere dage:

  • Primitivt fiskegrej
  • Vand
  • Kiks
  • Primitivt fiskegrej
  • Drivanker
  • Paddel
  • Øse
  • Lommelygte
  • Nødblys

Derudover, kan det anbefales selv at forberede en lille ekstra nødpakke, som hurtigt kan tages med ombord, f.eks. indeholdende:

  • Håndholdt VHF
  • GPS på batteri
  • Kompas
  • Søkort
  • Proviant

Hvordan med serviceeftersyn?

Intet holder evigt – og da din redningsflåde ikke er noget man anvender, med jævnlige mellemrum, men at det tilgengæld er super vigtigt, at den virker, når den skal bruges, er det nødvendigt med regelmæssige serviceeftersyn. Hvor tit, din redningsflåde, skal have et serviceeftersyn, afhænger af producentens anbefalinger, som bør følges før alt andet. Typisk anbefales serviceeftersyn af redningsflåden 1 x årligt.

Lær din redningsflåde at kende

Som skipper, er det vigtigt at du sikrer dig, at både dig og dine gaster kan udløse redningsflåden, i en nødsituation. Det er langt fra hensigtsmæssigt, at der i en nødsituation, som ofte er stressende nok i sig selv, opstår tvivl om, hvordan redningsflåden udløses. Moderne redningsflåder er ofte både nemme og hurtige at betjene – men det er stadig vigtigt, at man sikrer sig at man kender til, hvordan den betjenes. På redningsflåden er påtrykt anvisninger.

En redningsflåde, virker ved at du kaster den over bord, og hiver i udløserlinen. Så puster den sig selv op, og vender sig rigtigt.

Udløserlinen bindes fast til båden, men det er vigtigt at den kappes lige så snart alle er ombord i redningsflåden – ellers risikerer du at redningsflåden trækkes med ned, hvis båden går under.

Det er naturligvis ikke en sjov situation, at skulle benytte sin redningsflåde, men det kan redde dit liv.

Er en redningsflåde lovpligtig?

Ikke i forbindelse med lystsejlads. For nyttesejlads (sejlads med erhvervsmæssigt formål), er det altid lovpligtigt. Selvom vi på det kraftigste anbefaler alle, at have en redningsflåde, er den altså ikke lovpligtig. Det er redningsvestene derimod. Det kan du læse mere om her. 

Vi anbefaler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.