Når man snakker om søsyge, er du formentlig stødt på en masse “gode” råd – både fra sejlere og ikke sejlere. Her samler vi oplysninger om hvad søsyge er, og hvordan det bedst behandles og undgås.
Hvad er søsyge?
Søsyge hører under fællesbetegnelsen transportsyge, som dækker over søsyge, luftsyge, rumsyge og køresyge. De fleste mennesker, har på et tidspunkt i deres liv oplevet køresyge og/eller søsyge – luftsyge er dog mere sjældent. Jeg omtaler det dog blot som søsyge herfra – selvom principperne fra køresyge er de samme.
Søsyge er et lidt underligt fænomen – man kan blive virkelig dårlig, blot fordi du bliver udsat for bevægelse og selvom andre i samme båd bliver udsat for de samme bevægelser, er det måske kun dig der bliver ramt af søsyge.
Hvorfor bliver man søsyg?
Kort fortalt, kan det siges at søsyge opstår, når hjernen ikke kan genkende kombinationen af sanseindtryk. Det kan f.eks. være hvis balancenerven, som sidder i øret, oplever bevægelse, men øjnene ikke opfatter denne bevægelse. Det kan dog også ske lige modsat, måske du har oplevet det i en biograf? Det skyldes at øjnene sender signaler til hjernen om bevægelse, men balancenerven opfatter ikke denne bevægelse – for den er der ikke. Du sidder trygt og godt i din biografstol, imens Bruce Willis drøner rundt i den nyeste Die Hard film.
Et andet eksempel, hvor man kan opleve “omvendt” søsyge, er hvis man har været til søs i en længere periode – Så har hjernen vænnet sig til de konstante bevægelser i båden. Når du går i land, kan du også opleve en snert af “søsyge”. Oftest er det dog i meget mild form, og kommer til udtryk med en let slingrende gang, fordi man stadig, ubevidst, forsøger at kompensere for bådens bevægelser. Man hører det ofte omtalt som at “man sejler efter man er kommet i land” eller søben. Rent praktisk hedder det faktisk “mal de débarquement” som kan oversættes til “syg af at gå i land”.
Hvem har størst risiko for at blive ramt af søsyge?
Iflg. Netdoktor, er kvinder mere følsomme over for søsyge end mænd. Tilgengæld er store børn mere følsomme end babyer. De mest følsomme over for søsyge er store børn og unge mennesker.
Hvordan føles søsyge?
Hvordan man oplever det, er naturligvis individuelt. Men fælles er det dog, at man oplever en række ubehagelige symptomer, i større eller mindre grad. Ekspempler på disse symptomer kan være:
- Træthed
- Følelsen af at være lettere deppresiv
- Hovedpine
- Kvalme som kan føre til opkast
- Svimmelhed
- Koldsved
- Hyperventilation
For andre, kan de ofte se at man er bleg, svendende, forpint og yderst uselskabelig, når søsygen er på sit højeste.
Forebyg søsyge
Der findes mange gode og dårlige råd om hvordan man forebygger søsyge. Man kan ikke sikre sig 100% mod søsyge, men man kan gennemføre en række tiltag, inden man stikker til søs, som gør sandsynligheden for søsyge mindre.
- Tag et let måltid inden sejlturen
Det er vigtigt at have noget i maven, som kroppen kan arbejde med - Vær udhvilet
Hvis du er træt er risikoen for søsyge større. - Invester i et søsygearmbånd
Et søsygearmbånd, anvendes idag af mange, og kan hjælpe med at forhindre eller begrænse søsyge.
Køb søsygearmbånd til voksne her — Køb søsygearmbånd til børn her - Tag en søsyge pille
Søsygepiller kan fås i håndkøb og virker forebyggende.
Køb søsygepiller her - Undgå alkohol og tobak
Alkohol og tobak er stærkt medvirkende til søsyge – Undgå det. - Træn dig selv til at undgå søsyge
Den bedste måde, at træne dig selv op, er ganske enkelt at udsætte din krop for det der giver søsyge – nemlig at sejle. Desto mere du sejler, desto mere vender kroppen (og hjernen) sig til det.
Hvis du er blevet ramt af søsyge
Hvis du er blevet ramt af, er der herunder en række gode råd, som du kan bruge til hurtigst muligt at komme oven på igen.
- Læg dig til at sove
Bliver du tidligt opmærksom på at søsyge er på vej, vil du formentlig opleve træthed. Har kan det være en fordel at få noget søvn. - Tag en søsygepille
Selvom søsygepiller, er forebyggende, kan de altså også tage toppen når først skaden er sket. Derfor: Hav ALTID søsygepiller ombord.
Køb søsygepiller her - Gå ikke ned om læ
Undgå at gå indendørs. Kig mod horisonten. Det kan få dine øjne og din balancenerve, til at “tale samme sprog” – Din hjerne får altså det samme input. - Få frisk luft
At få frisk luft hjælper. Er du meget dårlig, sveder du formentlig også en del – Det hjælper at blive kølet lidt ned. - Kom i land
Det er naturligvis ikke altid muligt, eller ønskeligt at komme i land, når søsygen har ramt. Men har du mulighed for det, så kom hurtigst muligt i land, og få ro på kroppen. - Få væske
Har søsygen fået dig til at kaste op? Når man kaster op, mister man meget væske. Husk at indtage væske – Helst vand eller cola. Det er bedst for maven. - Lad tiden gå
Er du på en længere sejltur, over flere dage, vil din søsyge efter noget tid ophøre. Du bliver basalt set “rask”, og vil formentlig kunne gennemføre resten af turen uden søsyge. Det kan dog tage alt fra et par timer til et par dage.
Lad endelig ikke søsyge skræmme dig fra at komme på vandet. Selv garvede sømænd, oplever søsyge på et tidspunkt i deres karriere. Har du oplevet søsyge eller har du et godt råd imod søsyge? Så brug gerne kommentarfeltet herunder.
2 kommentarer
Jeg lider af alle former for transportsyge.
“Kwells” er en lille bitte tablet til at lægge under tungen. Den smelter hurtigt. Den har i mit tilfælde givet mig nogle rigtig gode oplevelser til vands.
Jeg var på helikoptertur og havde ikke taget en Kwells. I løbet af det første kvarter, blev meget dårlig. Kwells virker også når transportsygen har ramt.
Hej Anne,
Øv, hvor lyder det træls 🙁 Men super fedt at du har du har fundet et produkt, der modvirker din transportsyge/søsyge.
Kan det passe de ikke kan erhverves i Danmark?
Har du prøvet nogen af de andre råd, her på siden – og hvad er din erfaring med dem, i så fald ? 🙂