Redningsvestens historie

Ingen kommentarer Share:

Nutidens redningsveste, er både smarte, moderne, lette og i en prisklasse hvor alle kan være med. Men sådan, har det ikke altid været.

De første redningsveste, var primært af kork, altså en ret simpel anordning.  De har formentlig ikke været særlig behagelige at bære.

I 1898, blev den første oppustelige redningsvest patenteret i Norge, og har formentlig nok været det første spæde skridt til at det er blevet naturligt for mange at bære redningsvest – Mon ikke den har været betydeligt mere komfortabel, end kork redningsvesten? I 1903, bliver den første oppustelige redningsvest, patenteret i USA, af nordmanden Breder Carlsen. Denne type af oppustelig redningsvest, var dog ikke selvoppustelig, som den typisk er i dag. Den skulle pustes op manuelt, med munden, ved hjælp af et pusterør. Funktionen til at puste redningsvesten manuelt op, eksisterer dog stadig, på de fleste selvoppustelige redningsveste idag, som en ekstra sikkerhed, hvis automatikken skulle svigte.

Ifølge den engelske bog “Designed for Life: Life Jackets Through the Ages”, er den første redningsvest opfundet i 1850, da stålbåde, i større og større omfang erstattede træbåde. Formentlig ud fra devisen om, at hvis et træskib forliste, ville der være masser af løse, flydende dele, at klamre sig til. Det er ikke tilfældet med stålbåde.

Redningsvest lignende enheder, er dog set meget tidligere. F.eks. kan man på et britisk museum, se en marmor udskæring, dateret til år 870 BC, hvor soldater svømmer med oppustede skind fra dyr.

 


Flydevest af tung kork. En af ni eksisterende fra Titanic forliset i 1912. Af Cliff1066

Redningsvest fra Titanic

Der eksisterer idag 9 flydeveste, fra Titanic forliset i 1912. Den er bestående af tung kort, overtrukket med lærred. Udformningen er meget uhensigtsmæssig, da den er ret tung, og desuden, kunne man risikere at brække nakken, hvis man hoppede overbord, og slog hovedet mod kork-elementerne.

 

 


 

 

 

Vi anbefaler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.