4 gode råd – Lav havnemanøvre som en professionel!

Ingen kommentarer Share:

Spørg hvem som helst, som har sejlet – hvad er det mest frygtskabende, i særdeleshed som ny sejler? De fleste, hvis ikke alle, vil sige havnemanøvrene. En havnemanøvre, specielt i ugunstig vind, kan få enhver sejler til at opleve en knude i maven. Men der er ingen grund til at frygte havnemanøvrene.

Hvis du følger nedenstående råd, kommer dine havnemanøvre til at gå som en leg!

  1. Tag det roligt!
   At lave en havnemanøvre, hvor du nærmest kaster båden sidelæns ind, lyder som en fed idé – faktum er bare at stress, under havne manøvre ofte medfører fejl, og så bliver havnemanøvren knap så elegant. Faktisk er der risiko for at du istedet laver skader på din egen og/eller andres både – så kort sagt; Tag det roligt og forbered din havnemanøvre.Start i god tid, inden du kommer ind til havnen. Sørg for at dit grej er klar, det tovværk du skal bruge er klargjort og det tovværk du ikke skal bruge, er stuvet af vejen. Tovværk på dækket er let at falde i.Forsøg at forberede dig mentalt på, hvordan havnen er indrettet, hvis det er en ukendt havn, og forbered dine hjælpere på planen. Hvis alle ombord ved præcis hvad de skal, og hvordan de skal forholde sig, går det hele meget lettere.

   Hvis du skal lægge langskibs, så nærm dig kajen skråt, med fronten først. Lige så snart du er tæt nok på, kan en hjælper hoppe i land, med det første tovværk. Nu er der styr på båden, og agterenden, kan lige så stille og rolig trækkes mod kajen.

   Er det derimod en pæleplads, så start med at få tovværk om pælene ude agter, og sejl forsigtigt ind mod kajen. Når personen i front melder at der er ca. 30 – 40 cm. til kajen, bremser du båden, ved hjælp af agterfortøjningerne, og personen i for kan hoppe i land med en fortøjning.

   Du kan selvfølgelig også gøre som personen i videoen herunder – men det kræver nok en del øvelse 🙂

  2. Brug vinden som din ven – ikke din fjende
   Brug vinden til at komme ind til land. Der er absolut ingen grund til at arbejde imod vinden i din havnemanøvre – Den kamp er tabt på forhånd.Overvej hvordan vinden kan hjælpe dig bedst muligt. Er det en let vind, kan den måske hjælpe med at skubbe båden mod kajen – men pas på, er vinden for hård, risikerer du blot at banke båden op mod kajen, med skader til følge.
  3. Overvej strømmen
   De fleste havne ligger relativt beskyttet mod de store bølger – strømmen derimod, er nærmest uundgåelig. Ligesom med vinden, kan du bruge strømmen til din fordel under havnemanøvre. Læs strømmen, og brug den som medspiller – ikke modspiller.
  4. Hold hovedet koldt – også selvom det ikke lykkedes første gang
   ALLE sejlere har prøvet en fejlslagen havnemanøvre – uden undtagelse. Vær ikke bange for at lave fejl – men lær af dine fejl. Evaluer på, hvad du kan gøre bedre næste gang.Kommer du for skævt ind på en plads, så vend om og prøv igen. Der er ingen skam i at prøve igen.

God fornøjelse med dine kommende havnemanøvrer!

Vi anbefaler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.