Brand ombord

Ingen kommentarer Share:

Brand ombord på din båd, er noget af det farligste, du som sejler kan blive udsat for. Heldigvis, kan du foreberede dig, så risikoen for brand er minimal, og på hvad du gør hvis det alligevel sker.

På mindre både, kan det gå rigtig stærkt, hvis branden først udbryder – Så det er vigtigt at være forberedt.

6 gode råd, til at undgå brand ombord:

  1. Hold motorrum og motor ren
    Spildt olie og brændstof, kan bryde i brand på grund af motorens til tider høje temperatur. Derfor er det vigtigt at at der ikke er olie og brændstof, hvor det ikke hører til.
  2. “Gas af” efter tankning
    Når du har tanket båden, kan der være gasser fra brændstof rund om tanken. Disse gasser er yderst brandfarlige og eksplosive – Lad det derfor gasse af, før du starter motoren, ryger eller lignende.
  3. Opbevar reservebrændstof i godkendte dunke
    Reservebrændstof er en god idé at have med – men det skal opbevares i godkendte dunke. Dunkene opbevares i det fri, eller i en kistebænk med udluftning til det fri. Det samme gælder andre brændbare væsker, som sprit etc.
  4. Få tjekket dine gasinstallationer regelmæssigt
    Gasinstallationer i lystbåde, bliver mere og mere almindeligt. Det er lækkert at kunne tilberede mad hurtigt og bekvemt over et gasblus. Gas er dog meget let antændeligt, og selv en lille lækage, kan føre til et stor katastrofe. Derfor: Efterse jævnligt dine gasinstallationer, og få dem regelmæssigt trykprøvet af en godkendt fagmand. Derudover, bør du altid have en gasalarm installeret. Husk at gas er tungere end luften, hvorfor en gasalarm skal monteres nær dørken. Du finder en god, moderne og effektiv gasalarm HER.
  5. Gennemgå dine elektriske installationer Vær sikker på at dine el-installationer ombord er iorden
    Mange er, fejlagtigt, af den overbevisning at 12 / 24 volt installationer, er sikre, pga. de lave volt. Denne misforståelse, skal straks ryddes af vejen. Et 12 / 24 volt system, har rigtig mange ampere bag sig, og en kortslutning eller overbelastning kan hurtigt medføre. Så derfor, sørg for at:

    1. Dine el-installationer er uden tæring
    2. Der ikke er brud på ledninger
    3. At ledninger er korrekt dimensioneret
    4. At der er sikringer i de rigtige størrelser
  6. Brandalarm
    En brandalarm, kan advare dig allerede når der er røgudvikling. Hvis du sover, vil den vække dig, og er du i havn, vil naboerne også hurtigt blive gjort opmærksom på at noget er galt.Køb røgalarm til båd her.

Sådan bekæmper du brand ombord

Har du fulgt ovenstående råd omkring brand ombord, er chancen for at det sker minimal – men den er altid til stede. Som beskrevet først i indlægget, kan det desværre gå rigtig stærkt, hvis der først går ild i en båd. Med det rigtige udstyr, kan du i mange tilfælde alligevel begrænse skaderne.

  • Pulverslukker
    En pulverslukker, er et godt redskab til at kvæle ilden, i særdeleshed hvis der er tale om væskebrænde, men kan også være god hvis der er brand i faste stoffer.. Det er vigtigt, at kontrollere brandslukkeren jævnligt. Først og fremmest skal manometeret kontrolleres – Det skal være inden for det grønne område.I mindre lystbåde, bør der være 2 pulverslukkere på 2 kg, og i større lystbåde 2 pulverslukkere på 6 kg. De skal være nemme at komme til, så du hurtigt og effektivt kan få bugt med en brand ombord.Køb 2 eller 6 kg pulverslukker til båd her – inkl. praktisk monteringsbeslag
  • Brandtæppe
    Et brandtæppe er super, til mindre brande i faste stoffer, væsker, tøj og husholdningsmaskiner.Køb billigt, men effektivt brandtæppe her.

Med ovenstående håber jeg du er blevet klogere på mulighederne for brand ombord. Det er et emne, som alle sejlere bør tage op, og kontrollere sit brandslukningsudstyr, med jævne mellemrum.

 

Vi anbefaler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.